CZYM DZISIAJ JEMY, POSTAWY SZTUĆCOLOGII
Z czym to się je… a może czym dzisiaj się je?
Stół jest miejscem, przy którym spotykamy się z przyjaciółmi, celebrujemy święta z rodziną, wyjątkowe uroczystości, ale również codzienne posiłki w gronie najbliższych lub znajomych. Warto więc zadbać o odpowiednią oprawę. Sztućce są jednym z najważniejszych elementów zastawy stołowej. Obyczaj używania sztućców wywodzi się z początków XIX w. Na przestrzeni czasu ich wzory ulegały zmianom, a asortyment poszerzał się. Producenci sztućców np. marka Amefa, Ambition, Gerpol czy Gerlach robią wszystko, by zaspokoić i trafić w gusta nawet najbardziej wymagających klientów. Obecnie wachlarz oferowanych sztućców jest niezwykle bogaty- począwszy od tych klasycznych, mających swoją tradycję, które pamiętamy z babcinych stołów, w stylu retro, a skończywszy na tych najbardziej nowoczesnych, odpowiadających współczesnemu stylowi życia.
W jaki sposób produkowane są sztućce?
Produkcja każdego sztućca składa się z kilku bardzo ważnych etapów. Pierwszy z nich to cięcie blachy na pasy, a następnie wykrawanie z nich elementów podobnych do zakładanych, np. widelca. W dalszej kolejności formuje się wygięcia, tłoczy, walcuje oraz nanosi wzory. Pozostałe etapy, to już tak zwana kosmetyka, czyli szlifowanie, polerowanie, mycie sztućców i konfekcjonowanie. Na końcu pokrywa się satyną lub złotem.
Jak mogą być zdobione sztućce?
- Polerowane do wysokiego połysku- delikatne, niewymagające szczególnej pielęgnacji.
- Mogą być klasyczne, z bogatym wzorem lub nowoczesne, zupełnie proste i gładkie.
- Z ornamentem matowionym (satynowane)- sztuciec na specjalne okazje, odświętne, eleganckie wzory. Wymaga jednak specjalnej pielęgnacji, najlepiej przechowywać je osobno, w specjalnych kasetach, czy flokach tak, by zapobiec stykaniu się i powstawaniu rys.
- Złocone- pokryte cienką warstwą 24- karatowego złota.
- Matowiono- złocone- najbardziej bogaty wzór dla tych, którzy cenią luksus oraz przepych połączony z elegancją. Aby zachowały piękny wygląd, wymagają szczególnej troski i pielęgnacji.
Z jakich stali produkowane są sztućce?
- 18/10- stal chromowo niklowa, najwyższej jakości stal nierdzewna. Chrom nadaje stali połysk oraz powoduje, że jest odporna na korozję. Nikiel natomiast sprawia, że stal jest wytrzymała nawet na wysokoskoncentrowane kwasy.
- 18/0- stal nierdzewna chromowa, nie zawierająca w swym składzie niklu. Sztućce te są dobrym rozwiązaniem dla alergików, uczulonych na nikiel. Są one również wysoce odporne na korozję.
- Srebro- próby 925 cechuje wysoki, lśniący połysk oraz łatwość polerowania. Srebro, po pewnym czasie w sposób naturalny pokrywa się cienka warstwą siarczków, co powoduje ciemnienie powierzchni. Do czyszczenia należy stosować specjalne preparaty, tj. płyny, pasty o najwyższej, sprawdzonej jakości.