BY CIESZYŁY OKO I SŁUŻYŁY DŁUGO ...
By cieszyły oko i służyły długo..
Kupując sztućce liczymy, iż będą ozdobą naszych stołów przez wiele lat, mamy swoje ulubione modele, czy wzory, które najlepiej leżą w dłoni i sprawiają, ze jedzenie posiłku jest komfortowe. Gdy już znajdziemy model, który najbardziej nam odpowiada, chcemy by służył nam jak najdłużej i aby tak się stało warto troszczyć się o sztućce każdego i nie zapominać o ich prawidłowym użytkowaniu.
Jak dbać o sztućce?
Najlepszą metodą na zachowanie sztućców w doskonałej kondycji jest mycie ręczne, ale wiadomo, że nie zawsze jest na to czas i ochota, więc najczęściej myjemy je w zmywarce. Sztućce są oczywiście na to przygotowane, ale odwdzięczą się nam gdy będziemy:
- unikać zbyt długiego moczenia w gorącej wodzie, jeżeli traktujemy je gorącą parą lub gorącą wodą nie narażajmy ich na zbyt długie przebywanie w takim środowisku np. nie zalewajmy sztućców wrzątkiem i nie zostawiajmy na kilka godzin, one tego bardzo nie lubią,
- przed umieszczeniem sztućców w zmywarce, należy je opłukać, aby pozbyć się resztek jedzenia,
- nie należy pozostawiać na sztućcach resztek potraw, prze dłuższy czas, zwłaszcza kwaśnych, takich jak ocet, cytryna, sól, ketchup, czy musztarda
- w zmywarce najlepiej układać sztućce uchwytami w dół, w przeznaczonych do tego pojemnikach lub koszach
- po zakończeniu pracy zmywarki warto uchylić jej drzwiczki, aby pozbyć się pary, co sprawi, że sztućce nie będą zbyt długo przebywały w gorącym, wilgotnym środowisku,
- po umyciu zaleca się przetarcie każdego sztućca do sucha miękką ściereczką - nie zaleca się stosować zbyt dużej ilości detergentów, - nie wolno stosować silnych, żrących proszków chemicznych, ani ostrych zmywaków,
- plamy, które powstają poprzez długotrwałe pozostawienie zanieczyszczonych sztućców, należy usuwać preparatami przeznaczonymi do stali nierdzewnej,
- rdzawe plamy, które czasami mogą pojawić się na sztućcach pod wpływem wody wodociągowej zawierającej zbyt duże ilości np. żelaza lub są efektem mycia w jednym koszu z innymi wyrobami ze stali o niższej jako, należy usuwać za pomocą środków do stali nierdzewnej lub przy pomocy odrobiny soku z cytryny, który należy niezwłocznie zmyć,
- w przypadku sztućców ze stali nierdzewnej, nie należy używać środków przeznaczonych do czyszczenia srebra,
- w przypadku sztućców srebrnych, należy od czasu do czasu oczyścić środkiem do czyszczenia srebra, a następnie umyć i osuszyć miękką szmatką,
- sztućce, zwłaszcza te na specjalne okazje warto przechowywać sztućce w specjalnie przeznaczonych dla nich flokach, walizkach lub kasetach, w których każdy sztuciec posiada osobna przegródkę tak, aby zniwelować możliwość stykania się poszczególnych elementów oraz powstawania zarysowań (szczególnie w przypadku sztućców satynowanych, złoconych lub satynowano- złoconych, które wymagają szczególnej pielęgnacji).
Stosując się do wyżej wymienionych zaleceń, sztućce na pewno odwdzięczą się pięknym wyglądem i dekoracją naszych stołów nie tylko od święta, ale przede wszystkim na co dzień przez wiele długich lat.